Pakowanie

Jak przygotować lodówkę do przeprowadzki?

Przeprowadzka z lodówką na pierwszym miejscu nie musi być wcale stresująca. Wiadomo, lodówki bywają mniejsze i większe, ale nie zawsze trzeba mieć problem i z tą największą. Przede wszystkim trzeba ja do tego odpowiednio przygotować. Logiczne jest, że musi być odłączona od sieci już na dwie, a nawet cztery godziny przed planowanym przewiezieniem jej w drugie miejsce.

Ponadto trzeba ją odmrozić i umyć, aby nie wydobywał się z niej przykry, nieprzyjemny zapach. Półki oraz szuflady trzeba wyjąć, skleić, skompletować i przechować oddzielnie. Pozostawione w środku elementy mogą uszkodzić naszą lodówkę, czego oczywiście chcemy uniknąć. Aby nie narazić się na duże straty powinniśmy wcześniej ograniczyć już ilość przechowywanej żywności w lodówce. Nie wszystkie rzeczy, zwłaszcza otwarte mleko, poradzą sobie z wytrzymaniem kilku godzin poza lodówką. Żywność, która nie nadaje się do ponownego zamrożenia może być schowana w termoizolacyjne torby i niezwłocznie włożona do dowolnego zamrażalnika. Podczas przeprowadzek często zapominamy o tym, że lodówkę trzeba wcześniej odłączyć i opróżnić, przez co narażamy się na straty. Najważniejsze jest odmrożenie i wysuszenie naszej lodówki.

Najlepiej jest to robić minimum na dzień przed przeprowadzką, ale wiadomo, że wcześniej również można. Drzwiczki rozmrożonej, opróżnionej i umytej lodówki należy przykleić, zabezpieczając tym samym przed otwarciem się w trakcie transportu. Dobrze przygotowane i zabezpieczone sprzęty domowe na pewno przetrwają każda podróż. Podsumowując, aby najlepiej zabezpieczyć naszą lodówkę trzeba ją opróżnić, umyć, zakleić oraz odłączyć odpowiednio wcześnie od sieci. Pamiętajmy również o tym, aby nie podłączać jej od razu do sieci, gdyż może ulec uszkodzeniu.

Dodaj komentarz