Pakowanie

Sztućce, talerze, porcelana – jak zabezpieczyć na czas transportu?

Naczynia, które mamy w kuchni trzeba dobrze zabezpieczyć podczas przeprowadzki. Nie mowa tu o obłożeniu ich wełną czy też innym materiałem, ale najlepiej by było gdybyśmy zadbali o nie choćby folią bąbelkową i gazetami. Aby dobrze przejść przez proces pakowania garnków, talerzy i szklanek trzeba się do tego przygotować w odpowiedni sposób. Po pierwsze, nie możemy pozwolić sobie na brak odpowiednich pojemników. Mogą to być zarówno kartony jak i pojemniki plastikowe.

Nigdy nie powinniśmy pakować rzeczy kruchych z mocnymi, ciężkimi, które mogłyby je uszkodzić. Pamiętajmy o tym, że przeprowadzka nie musi okazać się ruiną dla naszych naczyń. Jeśli sami nie zadbamy odpowiednio o nie, to nikt tego nie zrobi. Zabezpieczenie tego wszystkiego może również odbyć się poprzez upchnięcie w kartonie papieru w takiej ilości, aby nic nie latało na boki. Zawsze można sobie poradzić innym materiałem, ale gazety wydają się być do tego odpowiednie.

W razie czego zawsze możesz zadać pytanie na forum przeprowadzkowym. Odpowiedni karton trzeba zabezpieczyć taśmą, która utrzyma ciężar pakunku. Najlepsza będzie tak zwana szara taśma, która jest do tego nieprzemakalna. Oczywiście trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, że kartony są przemakalne, ale wzmocnienie ich taką taśmą na pewno wiele pomoże.

Na kartonach, w których są delikatne naczynia trzeba wyraźnie napisać, że w środku jest szkło. Korzystając z pomocy znajomych czy rożnych firm transportowych nie mamy gwarancji, że nic się nie stanie z naszymi rzeczami, zwłaszcza tymi kruchymi i niepodpisanymi. Poza tym łatwiej nam będzie określić położenie kartonu, jeśli napiszemy na nim, co takiego znajduje się w środku. Trzeba tu pamiętać o tym, że pisząc słowo ubrania na wszystkich kartonach z taką zawartością możemy wyjąć sobie na lato zimowe kurtki, dlatego warto jest opisywać je bardziej szczegółowo.

Dodaj komentarz